Vanliga frågor

Vad är Memotus?

Memotus är en plattform med två sidor. På användarsidan så är Memotus en tjänst där man kan få hjälp med rehabövningar, träningsprogram och rådgivning kring skador och besvär. Man kan som användare hitta rehabövningar i Videocenter alternativt köpa personliga rehabprogram och råd direkt av en expert på idrottsskador, oftast en sjukgymnast eller specialistläkare inom ortopedi. På expertsidan är Memotus en tjänst där experter på idrottsskador kan hjälpa personer de aldrig varit i kontakt med, men också skicka rehabprogram och råd till sina nuvarande patienter.

Vem kan använda Memotus?

De flesta av våra användare är mellan 30-55 år gamla och lever ett aktivt liv och tränar och motionerar i olika utsträckning. Men alla är självklart välkomna att kontakta experter som använder Memotus för rådgivning.

För vilka symtom kan jag använda Memotus?

Experterna som använder Memotus kan ge dig rehabprogram och rådgivning på alla typer av idrotts- och motionsrelaterade besvär. Vanliga frågor gäller fotled, knä, höft, rygg, armbåge, axel och nacke. I Videocenter samlar vi symptom och tips på generella rehabövningar för de vanligaste idrottsskadorna. Detta bibliotek av videoklipp växer kontinuerligt.

När ska jag använda Memotus?

Memotus är perfekt för en första rådgivning så fort du får ett besvär. Då får du hjälp utan att belasta den fysiska vården. Om besväret inte går över så är det dags att uppsöka vanlig vård, men då har du fått en första indikation på vad ditt besvär kan tänkas vara. Memotus är också designat för uppföljning och uppdatering av rehabprogram mellan fysiska besök hos någon av experterna som använder Memotus. Memotus ska dock aldrig användas för akuta situationer.

Kräver inte vård av denna typ av skador och besvär att jag träffar någon fysiskt?

Jo, vård av denna typ av skador kräver i de flesta fall att du träffar någon fysiskt. Det ska klämmas, kännas, testas, röntgas o.s.v. Memotus är ett komplement och absolut inte ett alternativ till fysisk vård. Precis som beskrivet i frågan ovan så används Memotus främst för en första rådgivning när det inte är säkert att du behöver fysisk vård samt som uppföljning/uppdatering av rehabprogram mellan fysiska besök.

Hur fungerar Memotus?

Ladda hem appen från AppStore eller Google Play Store och registrera ett konto kostnadsfritt. Leta upp rehabövningar i Videocenter eller skicka en förfrågan om rehabprogram/rådgivning till någon av experterna som använder Memotus. I så fall ska du: Välj expert att kontakta, spela in din fråga som ett videomeddelande, komplettera med text, identifiera dig med Mobilt BankID, betala och skicka iväg din fråga. Inom 24 timmar på vardagar får du en personligt anpassad rådgivning från din valda expert. Observera att varje expert har sitt eget pris och sin egen svarstid. Detta framgår av profilen på varje expert i appen. Anledningen till att du identifierar dig med MobiltBankID är att experten kommer att journalföra rådgivningen.

Hur loggar jag in och ut i appen?

Du går till Profil i menyraden och använder din e-postadress som användarnamn och väljer sedan själv lösenord. När du skickar en förfrågan om rehabprogram/rådgivning kommer du också att få logga in med MobiltBankID.

Vilka experter ger rådgivning hos Memotus?

I Memotus hittar du läkare, sjukgymnaster och fysioterapeuter som till vardags jobbar med idrottsskador. Bland dessa finns exempelvis de som har erfarenhet från arbete i det svenska medicinska teamet inför och under sommar- och vinter-OS, men även arbete med landslag, elitklubbar och individuella idrottare inom olika idrotter. Notera att ingen av dessa experter jobbar på Memotus. Memotus är ingen arbetsplats utan en kommunikationsplattform. I beskrivningen av varje expert så kan du se var respektive expert jobbar. Vid köp av rådgivning från en given expert så är det expertens bolag som är den ansvariga vårdgivaren.

Vad är skillnaden på sjukgymnast och fysioterapeut?

Benämningarna sjukgymnast och fysioterapeut hänvisar till samma kompetens. Fysioterapeut är det internationella namnet för sjukgymnast och är idag den officiella titeln vid legitimering även i Sverige. Men både sjukgymnast och fysioterapeut används i branschen.

Ska jag kontakta en läkare eller sjukgymnast/fysioterapeut?

Rådgivning från en sjukgymnast är oftast ett resonemang kring vad besväret kan vara och exempel på rehabövningar som du kan göra på egen hand för att bli kvitt besväret. Rådgivning från en läkare är oftast ett resonemang kring vad besväret kan vara och förslag på nästa steg för att hantera besväret så snabbt och effektivt som möjligt. Så är du ute efter ett rehabprogram så är det rekommenderat att fråga en sjukgymnast/fysioterapeut.

Hur snabbt får jag svar?

Experterna i Memotus ger vanligtvis svar inom 24 timmar på vardagar. Om du skickar en fråga dagen innan en helgdag så kan svaret dröja till nästa helgfria vardag. Snabbaste svarstiden blir det om du skickar till Första tillgängliga expert. Vi garanterar då svar inom 24 timmar på vardagar, men oftast får du svar snabbare än så. Observera att vissa experter har satt en längre garanterad svarstid än 24 timmar. Detta framgår av beskrivningen på varje expert i appen.

Vad händer om jag inte får svar inom garanterad svarstid?

Kontakta oss på support@memotus.se så ser vi till att du får svar så fort som möjligt. Om du av någon anledning inte skulle få svar ändå så kommer det heller inte att dras några pengar. Din betalning är reserverad på ditt konto i 6 dygn och sedan försvinner denna reservation automatiskt. Du får då ett mail och en pushnotis som förklarar att inga pengar dragits från ditt konto.

Vad händer om jag inte är nöjd med rådgivningen?

Vår ambition är att du alltid ska bli nöjd. Om du inte är nöjd så vill vi att du kontaktar oss på support@memotus.se så ser vi till att aktuell expert får ditt meddelande för vidare hantering.

Kan jag boka ett fysiskt besök hos experterna?

Det finns inget bokningssystem via appen för fysiska besök men vi hjälper dig gärna med rekommendationer på experter i Memotus nätverk som finns på din hemort så att du kan boka besök på deras kliniker.

Hur skiljer sig Memotus från digitala vårdcentraler?

Memotus är en kommunikationsplattform. På de digitala vårdcentralerna jobbar vårdpersonal. Memotus är dock ingen arbetsplats, utan experter på olika privata kliniker över hela Sverige använder Memotus som ett sätt att skicka rehabprogram till nya och befintliga patienter.

Kan jag använda Memotus när jag är utomlands?

Memotus finns bara tillgängligt för nedladdning i svenska AppStore men om du har laddat hem appen till din smartphone så kan du använda den även när du är utomlands.

Vad är kostnaden för att använda Memotus?

Skapa ett konto för att få kostnadsfri tillgång till videoklipp med symptombeskrivningar av vanligaste idrottsskadorna. Vill du se rehabövningarna i vårt Videocenter som är kopplade till dessa klipp så kan du betala för detta. Priset framgår på första sidan på vår hemsida samt i appen. Kostnaden för personligt anpassade rehabprogram/rådgivning är från 250 kronor. Experterna sätter sitt egna pris och din betalning går till dessa experters bolag. Se i varje experts profil för vilket pris de tar per rehabprogram/rådgivning. Det är endast rehabprogram/rådgivning som kostar pengar. Om du t.ex. ställer en kontrollfråga på ett tidigare svar från aktuell expert så är det kostnadsfritt.

Får jag kvitto på rådgivningen hos Memotus?

Ja, kvittot skickas till den e-postadress som du angett som ditt användarnamn.

Vad gör jag om betalningen inte går igenom?

Det kan finnas flera anledningar till att din betalning inte går igenom. De vanligaste anledningarna är att det inte finns tillräckligt med pengar på kontot eller att kortuppgifterna som du angett är felaktiga. Det kan också vara så att din bank kräver att du öppnar kortet för internetbetalningar (exempelvis Nordea). Logga i så fall in på din internetbank och öppna/tillåt internetbetalningar.

Vart kan jag vända mig om jag har frågor, synpunkter eller klagomål?

Tveka inte att kontakta oss på support@memotus.se så ska vi göra vårt bästa för att hantera just ditt ärende.

Vilka står bakom Memotus?

Bolaget Instrube Health AB har utvecklat appen Memotus. Vårt team består bland annat av specialistläkare, specialistsjukgymnaster och tidigare professionella idrottare. Vi älskar träning och vill hjälpa alla som älskar träning och ett aktivt liv oavsett om det handlar om vardagsmotion eller ambitiös träning. Vi tycker att vem som helst ska kunna få samma typ av hjälp som de främsta elitidrottarna får, oavsett var man bor eller vilka kontakter man har. Med Memotus har du Sveriges främsta experter redo att hjälpa dig endast några klick bort.